Akvakulturleverandøren NorseAqua, og den færøyske tjenesteutstyrsleverandøren MP Teknik har signert avtaler med lakseprodusenter på Færøyene for å bekjempe lakselus, gjellesykdom, og for å forbedre helse, velferd og vekst for fisken i merden.

Odd Ivar Vikan (NorseAaqua) and Jacob Slyne (Navigare Shipping & Logistics)

Odd Ivar Vikan (NorseAaqua) og Jacob Slyne (Navigare Shipping & Logistics)

De færøyske oppdretterne vil ta i bruktil 16 tonn Midt-Norske Ringer på sine lokaliteter for å hindre stillestående vann forårsaket av bruk av luseskjørt for å forbedre vannkvaliteten i det øvre nivået i merden.

Teknologien og produktet er opprinnelig utviklet av Frank Øren, administrerende direktør i Midt-Norsk Havbruk (MNH). Selskapet eier i dag patentet på Midt-Norske Ringen, som en del av deres strategi i kampen mot lakselus, gjellesykdom, og for å bedre veksten, velferden og helsen til fisken.

NorseAqua produserer Midt-Norsk Ringene på deres fabrikk på Terråk i Bindal.

Systemene som selges til Færøyene brukes i kombinasjon med luseskjørt for å hindre påslag av lakselus i merden.

– Ved å bruke luseskjørt kan vannet i de øverste 7-10 meterne av merden lett falle i kvalitet, sier Haakon Lund, salgssjef, NorseAqua.

– Dårlig vannkvalitet og lave oksygennivåer kan påvirke fiskens vekst og velferd negativt og kan noen ganger til og med forårsake skade på fiskens gjeller. For å forhindre at dette skjer, har røkterne på Færøyene testet Midt-Norske Ringen, som har vist seg å være svært effektiv.»

– Prinsippet er enkelt og veldig effektivt, sa Ole Andreas Kristoffersen, Key Account Manager Arctic, NorseAqua.

Luftesystemet løfter vann fra dypet og oppover i merden for å sørge for kontinuerlig vannsirkulasjon gjennom de øvre nivåene i merden. Den sirkulerer vannet for å skape et mer homogent miljø i hele vannsøylen. Dette bidrar til å forhindre ulike uønskede helseproblemer, som for eksempel gjellesykdom.

MP Teknik er en totalleverandør av akvakulturutstyr, nautisk utstyr og marin elektronikk på Færøyene, en region som omfatter 18 steinete og vulkanske øyer mellom Island og Norge. Det rene miljøet i havet gir fisken sitt rykte som den beste laksen i verden.

“Vi er veldig stolte av servicen, tilliten og samarbeidet med våre kunder og leverandører”, sier Petur í Gong, administrerende direktør og eier av MP Teknik. “Vi vil gjerne takke NorseAaqua, Naviagare Shipping & Logistics, og våre kunder”.

Både NorseAqua og MP Teknik forventer at Midt-Norsk Ringen vil dukke opp som en ny industristandard i moderne Færøysk havbruk.

– Verken oppdretter eller fisk har godt av dårlig vannkvalitet, så det er viktig at vi finner måter å tilby laksen best mulig vekstvilkår, sier í Gong, administrerende direktør, MP Teknik, som har installert Midt-Norske Ring-løsningen på flere steder på Færøyene. “NorseAqua produserer en høykvalitetsløsning som tåler tøffe forhold som vi møter her jevnlig, samtidig som de ivaretar fiskens behov.”

– Samarbeidet vårt med MP Teknik har vært svært vellykket og gitt en god del innsikt i den færøyske oppdrettsnæringen som vi vil bruke når vi fortsetter vår forskning og utvikling til løsninger som gjør oppdrett både mer effektivt og mer bærekraftig, sier Kristoffersen.

Produkter

Se produktutvalget.

Se våre produkter

Kontakt

Vi hjelper deg gjerne.

Kontakt oss